που ειμαι οταν ειμαι εδω;

Η φωτογραφία μου
που εισαι; | εδω.. | define εδω | in_situ ENA BLOG ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΔΩ ΤΟΥ.Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΧΡΟΝΟΥ-ΧΩΡΟΥ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΟΠΤΙΚΕΣ.Η ΣΤΙΓΜΗ

17.1.08

χωρο(ντα)ς στα ρούχα μου

φωτογραφίες του Γ.ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Μια δύνη με παρασέρνει στον πάτο. Πού πας? Είμαι στον φωταγωγό μιας πολυκατοικίας. Επίπεδα, όροφοι πυκνώνουν οσο η ταχύτητα μου επιτρέπει να δω. Όχι. Είναι μαλακά γύρω μου και κάτω τσιμέντο.Είμαι σε μια σπηλιά και προσπαθώ να χωρέσω. Μέσα που? Μέσα μου.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Στην πρώτη ατομική του έκθεση το 1999, ο Γιάννης Θεοδωρόπουλος με αφορμή τα θερμοκήπια δημιουργούσε κοινωνικά ψυχογραφήματα, ερευνώντας τη σχέση συνείδησης και περιβάλλοντος. Στην τελευταία του δουλειά γίνεται περισσότερο αυτοβιογραφικός, σχολιάζοντας τον εσωτερικό χώρο της καθημερινότητάς του. Εικόνες από τα δωμάτια της κατοικίας του, καθώς και από το εσωτερικό των ρούχων ή του κρεβατιού του, παρουσιάζονται ταυτόχρονα. Ο Θεοδωρόπουλος αρνείται όμως την αφηγηματικότητα και την αίσθηση ελέγχου που μεταφέρει το αποστασιοποιημένο ολικό ενσταντανέ. Αποσπά, με πολλή τρυφερότητα, λεπτομέρειες που περιέχουν τις μικρές, αλλά καθοριστικές, αγωνίες της προσωπικής του ζωής. Με την ίδια αγάπη, και χωρίς διάθεση εξωτερικής κριτικής, αντιμετωπίζει και την πολιτισμική οργάνωση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο δημιουργούνται τα βιώματά του.

Με τα "εσωτερικά" του ο Θεοδωρόπουλος επανατοποθετεί το ερώτημα: Πόσο νόμιμος είναι τελικά ο χωρισμός εσωτερικού και εξωτερικού χώρου;"

ALPHADELTA GALLERY, ΕΚΘΕΣΗ του Γ.Θεοδορωπουλου 2002

Ανώνυμος είπε...

ποσες φορες εχεις νιωσει οικεια μονο και μονο επειδη φορας το αγαπημενο σου ρουχο?
τη στιγμη που το φορας, πού βρισκεσαι τελικα, στο δωματιο σου με τις πεταμενες καλτσες η στο δυνητικο εσωτερικο χωρο που σου δημιουργουν αυτα τα 80 cm υφασματος? και τελοσπαντων ο χωρος γιατι πρεπει να ειναι τοσο αυστηρά ορισμένος σε |"εξω" και "μεσα"?
εδω καθεσαι σε μια καρεκλα και νομιζεις οτι βρισκεσαι στο Βilbao..

Ανώνυμος είπε...

Γιατι υπαρχει η εννοια της μοδας? Γιατι τις γιορτινες μερες συνηθως ντυνομστε διαφορετικα απο οτι τις υπολοιπες? Γιατι τις αποκριες επινοουμε ολοκληρο outfit ωστε να υποδηθουμε κατι διαφορετικο? Γιατι υπαρχει το dress code?
Τελικα ειναι δυνατον αυτα τα λιγα εκατοστα υφασματος να προσδιοριζουν τοσα πολλα για τα "εδω" του καθενος μας?

Ανώνυμος είπε...

Ο χωρισμός εσωτερικού και εξωτερικού χώρου σε πολλές περιπτώσεις εκτός από τις προφανείς, δεν έχει νόημα.
ο τρόπος με τον οποίο επεκτείνονται οι πόλεις είναι απλός και τόσο σύνθετος ταυτόχρονα.Ο υλικός χώρος δανειζόμενος κάποιες από τις ιδιότητες του κυβερνοχώρου μετατρέπεται σε ένα τρίτο δωμάτιο του οποίου κύριος συντελεστής είσαι εσύ με ικανή και αναγκαία συνθήκη τη χρονική σύμπτωση.
Με ενα enter μπορείς να κάνεις ένα δωμάτιο λίγο πιο μεγάλο απ 'ό,τι είναι.Αλλά μη νομίζεις,το ίδιο εύκολο είναι και να το συρρικνώσεις σε ένα byte, είτε αυτό γίνεται με μια βόλτα στο Bilbao, είτε με αφορμή τον αδερφό σου που ζει μίλια μακρια και που επιτέλους είδες μεσω webcam ή τελικά μπαίνοντας ο ίδιος στις 19 ιντσες που ακτινοβολούν μπροστά σου.Το ξέρεις γιατί σου έχει συμβεί πολλές φορές.

Οπότε οταν σε πετυχαίνω "μέσα" μη μου λες ότι είσαι " ..όλη μέρα σπίτι"..

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά δεν είχα σκεφτεί πόσο σημαντικός είναι αυτός ο ενδιάμεσος χώρος στα ρούχα..
και όμως σκέφτομαι τόσα πολλά όταν βρίσκομαι εκεί μέσα.
Συνήθως τον αποφεύγω βιαστικά και όταν μου ξεφύγει, παλεύω να βγω γρήγορα. Όταν ήμουν παιδί, όμως, τον αναζητούσα απεγνωσμένα.
α! τότε ήταν που ταξίδευα και παντού..

Ανώνυμος είπε...

Σχετικα με το σχολιο της Maggie για τη μοδα..Ο λογος ειναι αποκλειστικα η ψυχολογία της μαζας αφου ειναι κατι που κανει ολος ο κοσμος και θες να το κανεις και "εσυ".(Στη συγκεκριμενη περιπτωση το ρουχο που θα φορεσεις τη καθε εποχη.)
Και επισης ενα "τρικ" το οποιο εκμεταλευεται και αντιστοιχα θρεφει και ενισχυει μια ολοκληρη βιομηχανια ενδυσης και θεαματος γιατι αντιστοιχα επιβιωνει μεσα απο αυτο.Οταν καθε χρονο αλλαζεις τη μοδα ειτε βγαζοντας κατι εντελως καινουργιο στην αγορα ειτε επαναφεροντας κατι ξεχασμενο μιας προηγουμενης δεκαετιας,ουσιαστικα αναγκαζεις το κοσμο να αγορασει νεα προιοντα επειδη αυτα που εχει απο τη προηγουμενη χρονια ειναι "εκτος μοδας και εποχης"..Τα ωραια και τα διαχρονικα τα διατηρεις αλλωστε,δε τα αλλαζεις.
Και δεν εννοω να μην υπαρχει προοδος ή σχεδιασμος καινουργιων προιοντων,απλα με μετρο και οχι σε αυτο το ρυθμο που προσπαθουν να μας επιβαλουν.

σ.σ.Maggie δε τα λεω προσωπικα για σενα,απλα πιαστικα απο το σχολιο σου και εγραψα τα παραπανω.

Ανώνυμος είπε...

Apisteyth douleia......mia selida gemath endiaferon....!!!!!arketa sygxarhthria se mia psyxh pou mas leipei polu!!!!!

d.a.v.l.a. είπε...

apo pick your space
katapliktikes fotografies!!exete dimiourgisei monadikous xwrous pou tha ithela na imoun ekei.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δε χωράω στα ρούχα μου? Δε νομίζω πως πάχυνα, μάλλον τα ρούχα μου δεν είναι ελαστικά! Κακή ποιότητα!